2023 is bijna voorbij
27 december 2023

2023 is bijna voorbij. 2024 staat voor de deur. 辰年、tatsudoshi. Het jaar van de draak.
Officieel begint het Jaar van de Draak op 10 februari 2024. De draak als krachtig symbool zou volgens de voorspellingen 2024 tot een jaar maken vol voorspoed en geluk.
Om dit nieuwe jaar culinair gezien rustig te beginnen, is het na een decembermaand met misschien wat rijkere eetgewoonten dan gebruikelijk, soms prettig om weer eens iets simpels en voordeligers op tafel te zetten. Voor de hand liggen eenvoudige en voedzame stamppotten, geheel vegetarisch of met worst of een gehaktballetje erbij. Tsukune, kipgehaktballetjes, uit mijn kookboek (pagina 98) zijn trouwens ook niet te versmaden bij hutspot, stamppot boerenkool of stamppot andijvie.
Of maak iets met aubergines. Deze zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Het oorspronkelijke seizoen voor Nederland loopt ongeveer van mei tot en met oktober. Verder komen ze uit de kas en bijvoorbeeld Spanje. Bij aubergine denken we al snel aan mediterrane gerechten. Het komt echter uit zuidoost Azië en ook in Japan is aubergine zeer geliefd. Vooral als Nasu Dengaku, een vegetarisch gerecht waarbij de aubergine wordt gebakken of gegrild en geserveerde met een pittig zoete misosaus. Op pagina 94 van mijn kookboek Japan in je pan vind je hiervoor het recept. Een andere manier om aubergine te gebruiken is in Nikumiso Dengaku. Diezelfde aubergine, maar dan met een pittige vleessaus met miso. De saus wordt gemaakt met grof gesneden rundvlees zoals bijvoorbeeld diamanthaas of kant en klaar rundergehakt. Met zelfgesneden grove tartaar van diamanthaas heb je iets meer bite. Een restje vleessaus is trouwens ook erg lekker opgewarmd op een boterham.
Vervang voor een vegetarische versie het gehakt door een vleesvervanger of gebruik grof gehakte kastanjechampignons met een handje shiitake erdoor die je eerst met een uitje aanbakt voordat je de overige ingrediënten toevoegt.

Nikumiso dengaku
Aubergine met pittige vleessaus
4 personen
1 stevige niet te dikke aubergine als voorgerecht of 2 als hoofdgerecht.
Vleessaus
100 g gewone witte miso
50 g honmirin
30 g gewone sojasaus
300 g rundergehakt of diamanthaas of ander mooi licht dooraderd mals vlees tot grove tartaar gesneden
Naar wens katsuoboshi, tuinkers of daikoncress of als hoofdgerecht met een gemengde salade
Begin met de aubergine. Snijd de schil er in repen af. Snijd vervolgens de kontjes eraf en snijd de aubergine in vier dikke schijven. Als hoofdgerecht de schil heel laten en de aubergines alleen horizontaal doormidden snijden voor een halve aubergine per persoon. Kerf de snijkanten van de aubergine licht in, zodat de warmte beter door kan dringen.
Smeer de snijkanten van de aubergine licht in met olijf- of zonnebloemolie. Gebruik vooral geen zout, want de saus is al hartig genoeg. Bak de snijkanten in een gril- of koekenpan mooi bruin, doe een scheutje water in de pan en laat met een deksel op de pan goed gaar worden. Bij halve aubergines op de schilkant garen.
Maak wanneer de aubergine bijna gaar is, de vleessaus.
Meng miso, honmirin, sojasaus en vlees/gehakt en bak alles in de koekenpan in een scheutje olijf- of zonnebloemolie net gaar.
Serveren
Verdeel de vleessaus over de gare aubergine en zet vijf minuten onder de gril in de oven. Je kunt het ook even licht afbranden met een crème brûlée brander of het grillen/afbranden helemaal achterwege laten.
Serveer indien gewenst met een greepje katsuoboshi en wat cress of als hoofdgerecht met een kleine salade.
Als voorgerecht kunnen de schijven gewoon met mes en vork worden gegeten. De halve aubergines kun je lekker met een lepel uit de schil scheppen.
